Kentang
Saha nu teu nyaho tangkal kentang? Tangkal
kentang kaasup tatangkalan dikotil nu sifat na samusim jeung bentuk na semak/herba.
Tangkal na anu aya diluhureun taneuh, aya nu warna na hejo semu bereum atawa
ungu tua. Warna tangkalna dipangaruhan ku umur tutuwuhan jeung kaayaan
lingkunganana. Dina taneuh nu leuwih subur tur garing, warna tangkal kentang nu
kolot leuwih mencrang beda jeung nu ngora keneh.
Kabeh jelema bareuki kentang.
Kentang oge ngandung vitamin A, vitamin B, vitamin C, jeung Karbohidrat. Kentang
bisa ngagedean, lamun dipelak dina kaayaan lingkungan anu pas jeung pasyaratan
na. Kaayaan iklim jeung taneuh mangrupakeun hal penting nu kudu diperhatikeun,
salian faktor nu sejen na. Kentang bisa gede tur alus, lamun dipelak di padataran
luhur antara 500-3000 m dpl. Nu leuwih alus na 1.300 m dpl suhu relatif sakira
20oC. Dina taneuh nu pHna rendah, bakal ngahasilkeun kentang nu mutu
na goreng.
Kentang dikembangkeun ku cara umbi.
Umbi nu alus , nyaeta umbi anu tos tunasan, jadi teu kudu ngayakeun tunasan
deui. Tunasan nyaeta numbuhkeun sajumlah tunas nu sehat, ti umbi bibit,
sababaraha minggon sateuacan na dipelak, supaya pepelakan na saragam.
Hama nu aya dina tangkal kentang
nyaeta :
·
Aphids atawa kutu daun.
Kutu daun ieu bisa nyebarkeun panyakit nu disebabkeun
ku virus. Pangandalian na bisa ngagunakeun insektisida sismetik, sepertos
Furadan 3 G (80 kg/ha), atawa ku Decis 2,5 EC (0,04%), Tamaran 200 LC (0,2%),
dan Hostatron 40 EC (0,2%).
·
Wereng kentang (Empoasca Fabae Harr.)
Wereng kentang bisa nyebabkeun karusakan dina daun
kentang. Nu sok nyerang kentang nyaeta nimfa na jeung sarangga gede. Sarangga
gede warna hejo ka koneng-konengan jeung
panjangna 2,35-2,65 mm.
·
Thrips (Thrips
Palmy Karny).
Thrips nyaeta hama nu
leutik pisan, hese ditingali ku panon polostrong. Thrips nyebarkeun karusakan, kusabab manehna ngisep cairan daun, ngajadikeun
warna daun jadi kaperakan. Cara
ngaleungitkeunana bisa ngagunakeun Furadan 3 G (80 kg/ha), atawa ku Decis 2,5
EC (0,04%), Tamaran 200 LC (0,2%), dan Hostatron 40 EC (0,2%).
·
Kumbang kentang.
Larva jeung sarangga dewasa. Kumbang kentang ngadahar
jaringan daun, jadi daun teh tinggal tulang daun na jeung lapisan epidermis. Cara
ngaleungitkeunana nyaeta ku cara nyemprotkeun Orthene 75 SP (0,1%), atawa
Tamaran 200 LC (0,2%). Lamun ngaleungitkeun nu di gudang carana ngagunakeun
Sevin 5 D seueurna 1,5 kg/ton kentang atawa ku nebarkeun bubuk daun Lantana camara anu tos digaringkeun sakandel
2 cm diumbi kentang na.
Panyakit nu sok nyerang
tangkal kentang :
Ø Bercak garing
gejala serangan na nyaeta awal na aya bercak leutik di daun-daun handap. Bercak
ieu warna na coklat jeung aya buled-buled na. panyakit ieu sok aya dina tangkai
daun batang, jeung umbi. Cara ngaleungitkeun panyakit ieu bisa ku Dithane M-45,
Blitox-50, sareng Antracol.
Ø Panyakit busuk
daun, gejala na nyaeta aya bercak baseuh bertepi acak-acakan, di sisi daun
atawa ditengah na. Bercak ieu teh ngalebaran, tuluy mangrupa nekrotik, warna na
coklat. Panyakit busuk daun ieu disebabkan ku Phytophthora Infenstans,nu sok aya dina tangkal kentang nu umur na
5-6 minggon ka luhur.
Kentang dipanen sakira
umurna 3-4 bulan. Saatosna dipanen, alusna kentang dicandak saminggon saatos daun
jeung tangkalna garing. Mun can garing,
mutu umbi na sok goreng, jeung kulit na sok lecet, janten teu bisa dijantenkeun
bibit. Mun keur ngagali rek nyandak umbi, kudu ati-ati, ulah sampe umbi na
rusak, kusabab beunang ku pacul atawa nu sejen na.
0 komentar:
Posting Komentar